Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΡΟΔΟΣ

                     Πύλες Παλιάς Πόλης - Ρόδος

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημειακά σύνολα του κόσμου. Συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα τείχη της Παλιάς Πόλης - κορύφωση της Μεσαιωνική οχυρωματικής τέχνης -δομήθηκαν πάνω στις κρηπίδες του προγενέστερου βυζαντινού τείχους. Έπειτα από την πολιορκία του 1480 και το σεισμό του 1481 ανακατασκευάστηκαν από το Μεγάλο Μάγιστρο Pierre d’ Aubusson. Σήμερα σώζονται 13 προμαχώνες και 11 πύλες. Τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής με πρότυπα από Γαλλία και Ισπανία μεταφέρθηκαν από τους Ιππότες στη Ρόδο. Προς τις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίζεται ισχυρή επίδραση από την Αναγέννηση. Οι Ιππότες κτίζουν με ισοδομικό σύστημα κτήρια συνήθως διώροφα με αυστηρότητα και συντηρητισμό χρησιμοποιώντας ντόπιο ξανθωπό πωρόλιθο. Όμως όλα σχεδόν τα βυζαντινά τείχη και κτίρια αλλά και τα αρχαία καταστράφηκαν, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στο χτίσιμο των νέων. Η παλιά πόλη (φρούριο και εσωτερικό πόλης) σώζεται ως σύνολο ιπποτικό και μόνο οι βυζαντινές εκκλησίες διασώθηκαν

Πολλές από τις πύλες του Κάστρου περιβάλλονται από δύο εντυπωσιακούς πύργους στην κάθε πλευρά τους με τεράστιες εισόδους από συμπαγείς τοίχους, και πέτρες στις οποίες είναι διακριτικά χαραγμένα τα οικόσημα. Οι πύλες στη ανατολική πλευρά είναι οι πιο δημοφιλείς, και πιο κοντά στον κύριο πόλο έλξης της παλιάς πόλης, δηλ. ο Δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 HyperLink  HyperLink
 HyperLink  HyperLink
 HyperLinkΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2021. 9/12/2021 2:35 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.