Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΛΕΙΨΟΙ

Παναγιά στο Κουσέλιο

Νοτιοανατολικά από τον οικισμό των Λειψών και σε απόσταση 500 περίπου μέτρα από τα τελευταία σπίτια, στη θέση «Κουσέλιο», στα δεξιά του δρόμου Λειψών – Κατσαδιάς και κοντά στην παραλία, βρίσκεται ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Ο ναός έχει χτιστεί στο χώρο περίπου του Ιερού Βήματος τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής του απλού ελληνιστικού τύπου, της οποίας σώζονται κτίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, βαπτιστήριο, όστρακα αγγείων κλπ.

Πρόκειται για μικρό οικοδόμημα με ορθογώνια κάτοψη (6,42Χ3,39) που καλύπτεται με ημικυκλική οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το τέμπλο είναι χτιστό με εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, του Προδρόμου, του αρχαγγέλου Μιχαήλ κ.ά.

Η γύρω περιοχή είναι διάσπαρτη από μεσαιωνικά λείψανα αλλά και λείψανα αρχαία οικισμού, κεραμίδια, όστρακα, αντίβαρο ελαιοπιεστηρίου κ.ά., προφανώς της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού. Ο οικισμός αυτός φαίνεται ότι άκμασε κατά την κλασική εποχή, τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους και την παλαιοχριστιανική εποχή, ενώ παρακμάζει από τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2021. 9/12/2021 3:10 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.